Comarques de Lleida

Calen polítiques urgents per a les Comarques d’Obligada Reactivació: és de justícia

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

El president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar reclama al govern centrar-se en els desequilibris territorials i la despoblació i fixa com a prioritàries 13 comarques que han perdut el 5% de la població en vuit anys

El president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, ha reclamat avui al president de la Generalitat polítiques urgents pel que ha anomenat Comarques d’Obligada Reactivació, “és de justícia i serà en benefici de tot el país”. Iceta, que ha recordat a Quim Torra que durant l’anterior ple del Parlament va expressar la preocupació del grup parlamentari pels creixents desequilibris territorials del país, la despoblació, l’envelliment, empobriment i l’abandó del territori en moltes zones de Catalunya, ha demanat al cap de l’Executiu que s’actuï amb contundència i urgència; “vostè ha demanat col·laboració, té per endavant la nostra”.

 

El líder dels socialistes catalans ha recordat que la setmana passada va visitar la zona afectada per l’incendi forestal a la Ribera d’Ebre i ha subratllat que hi ha 13 comarques en les que la despoblació és ja una realitat, perquè han perdut més del 5% de la seva població en els darrers vuit anys. Són l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Baix Ebre, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Montsià, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Ripollès i la Terra Alta.

 

“Són moltes les mesures a fer: les mesures fiscals i financeres que promoguin l’activitat econòmica i millorin la qualitat de vida i els serveis en les zones rurals que estan patint despoblació. Necessitem instruments d’actuació específics i també una legislació pròpia del món rural i de les zones de muntanya, així com el desplegament de la llei d’espais rurals”. Miquel Iceta ha apostat per revisar el Pla General de Política Forestal per fer front a l’abandonament dels boscos i incrementar els recursos per finançar les polítiques necessàries per abordar el despoblament. “Això necessita d’un consens català, però també d’un pacte d’Estat i fins i tot d’un compromís europeu. El repte és tant important que segurament no podem afrontar-lo sols. Perquè la magnitud dels reptes demogràfics i territorials ho aconsellen”, ha conclòs Miquel Iceta.

 

Preguntes sobre la seguretat a Sant Adrià de Besòs i l’estructura del departament de Salut

 

A les preguntes al Govern, la portaveu de Salut del Grup Socialistes-Units per avançar, Assumpta Escarp, ha afirmat que “després de 14 mesos de desgovern, ara la consellera presenta l’adequació de l’estructura de gestió del CatSalut. Li voldríem preguntar a què responen els canvis, quin és el benefici pels ciutadans i ciutadanes, perquè no es fan concursos transparents, i perquè ha trigat més d’un any”. “Consellera vostè té tot el dret d’adequar l’estructura de gestió al que cregui més adient. Però tot dret genera un deure, i el seu deure es donar resposta a les necessitats en salut de la ciutadania, defensant un servei públic de salut, universal, accessible, equitatiu, transparent i de qualitat”. “El dia a dia dels professionals continua escanyat.  Li continuen reclamant la disminució de les càrregues de treball, perquè els acords de sortida de la vaga no s’estan complint. No ho dic jo, ho diuen els sindicats signants de l’acord. Les llistes d’espera van creixent:. 812.667 persones estan esperant que els atenguin. 91.431 més que fa un any. El seu any perdut Consellera, és el seu any d’espera”, ha afegit.

 

 

Per la seva banda, el portaveu de Serveis Socials Raúl Moreno s’ha referit a la posada en marxa del Pla de Xoc de Seguretat al barri de La Mina i ha afirmat que el barri “requereix de polítiques transversals, de lluita contra la pobresa, contra l’exclusió, contra l’absentisme escolar (que arriba un 40% a primària i un 76% a secundària). Requereix de polítiques de salut, d’habitatge, d’urbanisme. En definitiva, cal una acció coordinada per part les administracions implicades i responsables del necessari canvi que necessita La Mina”. “Però no tot està fet, Conseller. Amb l’objectiu de reforçar les mesures anunciades, li demanem el seu compromís d’incrementar durant els propers mesos el nombre de Mossos d’Esquadra que han de vetllar per la seguretat al barri de La Mina i al conjunt de la ciutat de Sant Adrià de Besòs”, ha conclòs.

 

 

 

 

 

Paraules clau: