Comarques de Lleida

"Davant la violència masclista, polítiques feministes!"

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article de Neus Brocal, Secretària de Polítiques Feministes i LGTBI del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran

Avui, Dia Internacional Contra la Violència envers les Dones i davant d’assassinats de dones per una violència masclista que no cessa, hem de suportar discursos negacionistes d’alguns partits i part de la societat. En aquest context, les i els socialistes reivindiquem que només el feminisme garanteix una societat lliure de masclisme i de la seva pitjor cara, els assassinats per violència de gènere. Vivim en un món endocèntric, capitanejat per un patriarcat que organitza a la societat i que ens dona o treu privilegis segons el nostre sexe.  Aquest patriarcat segueix exercint el seu poder i colpejant fort a dones, nenes, col·lectius històricament castigats i persones vulnerables: A Catalunya,  8 dones han estat assassinades aquest any (177 des de 2003). A més, des del 2013, 57 menors han quedat orfes, i des de 2019, 5 menors han estat assassinats per violència vicària.

La violència masclista té moltes cares i formes d’imposar el poder, mitjançant el sotmetiment, la por, el control…Segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, la Fiscalia General de l'Estat  va alertar en la Memòria Anual 2019 sobre l'augment de la violència i els delictes de naturalesa sexual de nois menors d’edat a noies menors i ho va relacionar amb l'ús de la pornografia a través de les xarxes socials, i també alerta de l’augment del 55% de grooming (assetjament sexual a menors a Internet) respecte a l’any anterior i un 175% respecte a 2018. 

Una societat que aspira a ser realment democràtica i socialment justa no pot permetre que la meitat de la població pateixi violència. S’han d’implementar polítiques que garanteixin la coeducació i la corresponsabilitat, la igualtat laboral i salarial, que prioritzin la lluita contra la violència masclista i lluitin contra la mercantilització del cos de les dones en totes les seves formes.

Amb orgull, reivindiquem el nostre llegat perquè, objectivament, les dones només hem avançat en drets amb governs socialistes.  El govern socialista ha transferit anualment recursos del Pacte d'Estat per lluitar contra la violència de gènere. La Generalitat ha rebut uns 13 M€ en transferències del Govern central gràcies al  Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

Continuarem teixint aliances amb les dones i homes compromesos amb la igualtat efectiva. Perquè només una societat en la qual les dones no sofreixin violència per ser dones pot ser considerada completament lliure, només una democràcia lliure de violència masclista és una democràcia plena.

Paraules clau: