Comarques de Lleida

Garantir a un dret com l’accés als diners propis és clau per aturar el despoblament

  • Agustí Jiménez
  • Actualitzat:
  • Creat:

El PSC i UA han presentat una moció per al proper ple de la Diputació de Lleida per recuperar els serveis de caixers automàtics, desapareguts a molts municipis

El diputat del PSC a la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez, ha reclamat que “garantir un dret tant necessari com l’accés als diners propis és clau per aturar el despoblament que patim en molts dels pobles i micropobles del nostre territori”. Per això, els grups del PSC i Unitat d’Aran han registrat una moció per al seu debat en el ple del proper dijous. “Combatre el despoblament és un dels pilars de l’acció política del PSC i la Diputació de Lleida ha contribuir-hi liderant projectes per reconduir una situació que és ja d’urgència al nostre territori”.

Jiménez ha exposat que “el fet de tenir i no serveis bàsics com l’accés a una educació bàsica, la fibra òptica, transport públic, serveis sanitaris, comerç i entitat bancària o caixer automàtic són decisius a l’hora de que noves famílies vulguin viure en molts pobles i micropobles i inclús que les que hi ha decideixen o no marxar”.

En el cas de l’accés a entitats bancàries i caixers, ha explicat Jiménez, “molts municipis han deixat de disposar d’aquest recurs o està a punt de desaparèixer, argumentant que no hi ha un benefici directe per l’entitat i desclassificant així qualsevol vessant de caire social” i ha criticat que “suposa un greuge als drets dels veïns i veïnes d’aquests pobles que, a més, molts d’ells són d’edat avançada i depenen d’altres persones per tal de traslladar-se a altres poblacions per fer qualsevol mena de tràmit bancari o retirada d’efectiu”.

El portaveu el PSC a la Diputació de Lleida, Fèlix Larrosa, ha explicat que “davant aquesta greu situació que han denunciat alcaldes i veïns d’aquests pobles, demanem a la Diputació que creï un grup de treball que elabori un mapa diagnòstic dels municipis amb risc de despoblament i en el que les entitats financeres hagin deixat de prestar serveis”. Així mateix, ha dit, “serà urgent una estratègia per impulsar acords amb entitats del sector i entitats locals per recuperar els serveis financers necessaris als municipis així com formació i incorporació d’assessors locals que ajudin a superar la bretxa tecnològica”. Finalment, Larrosa ha apuntat que “per garantir el futur d’aquests pobles cal la implicació del govern de la Generalitat, que hauria de contribuir al finançament d’aquest servei, així com amb altres polítiques públiques compromeses amb la lluita contra el despoblament”.

Fitxers adjunts:

Paraules clau: