Comarques de Lleida

"La necessitat de la dona al sector agroalimentari"

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article de Melissa Torreguitart, Secretària de Món Rural i Agroalimentari del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran

Avui, que celebrem el Dia Mundial de la Dona Rural es constata que ens cal fer molta feina encara. El món rural és més tradicional que l’urbà i hi segueix existint una desigualtat de gènere bastant gran.

El problema principal radica de la falta de serveis als pobles. Així per exemple, en algunes poblacions no hi ha llars d’infants o residències, la qual cosa fa que la dona sigui la persona que es quedi a casa per la cura dels seus familiars. Es condemna les dones a quedar-se a casa per falta de serveis i han de renunciar a la vida professional.

Així, és molt difícil trobar dones propietàries de terres o de granges (la majoria de les que poden treballar estan dedicades al sector serveis), però hem de dir que ja hem arribat a un28% de propietàries, entre les quals molt poques estan en òrgans de decisió; tot i que la majoria de dones entre 30 i 49 anys que tenen estudis superiors, es troben al món rural.

Però què passa quan les dones ens incorporem al treball rural? Construeixen més projectes, i són més emprenedores.  Aporten més diversificació, exploten noves vessants dins el sector agroalimentari, incorporen nous plantejaments al turisme rural, aporten novetats en la transformació d’aliments... A més de trets diferencials com són la comunicació en xarxes socials, noves relacions amb consumidors, obrir noves produccions...Tot plegat, contrasta moltíssim amb la tradició i la història, marcada bàsicament per homes.

La societat ens posa traves, i continuem tenint un “home de la casa” i una dona, que essent el pal de paller, es invisible, dedicada a la cura dels familiars i de la llar. Tot i això, podem dir en veu alta i amb gran orgull que el sector agroalimentari necessita la incorporació de dones per salvar-lo. Per a que es compleixi, necessitem que ens arribin tots els serveis als pobles i tinguem les mateixes oportunitats que les dones en una ciutat.