Comarques de Lleida

“La urgència de recuperar unes pensions dignes és encara més necessària a territoris en risc de despoblament com Lleida, Pirineu i Aran”

  • Actualitzat:
  • Creat:

La diputada del PSC al Congrés, Mercè Perea, i el diputat al Parlament, Òscar Ordeig, han participat avui a Lleida a l’Assemblea Oberta per defensar un nou sistema de pensions

La diputada del PSC al Congrés, Mercè Perea, i el diputat per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Òscar Ordeig, han participat avui en l’Assemblea Oberta a Lleida per reivindicar pensions dignes. A l’acte, ambdós diputats han posat de manifest que “la urgència de recuperar unes pensions dignes és encara més necessària a territoris en risc de despoblament com és el de les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran”. De fet, s’ha explicat que “en aquest territori hi ha unes 33.000 persones que cobren menys de 570 euros i moltes que venen de ser autònoms agraris que han hagut de pagar unes quotes i per tant les pensions són molt més baixes”.

Perea ha explicat que “després de la reforma laboral del PP, que tristament compleix ja 6 anys de la seva aprovació i aplicació, una de les nefastes conseqüències ha estat  l’augment del dèficit estructural de la Seguretat Social per la davallada dels ingressos per la via de les cotitzacions”. “Això ha portat a que el Govern posés la mà al Fons de la Seguretat Social, que ha passat de 67.000 milions d’euros de 2011 als poc més de 8.000 actuals, fent pràcticament inviables les pensions presents i futures”, ha dit.

Per això, la també portaveu socialista al Pacte de Toledo ha apuntat que “el grup socialista al Congrés hem proposat una reforma de les pensions que permeti construir un nou sistema amb garanties”. Així mateix, Perea ha recordat que “hem portat al Tribunal Constitucional el veto del Govern a la nostra proposició no de llei per reformar la Llei de Seguretat Social que permetés flexibilitzar el cobrament d’una pensió no contributiva per part de familiars”. A més, ha dit, “és vergonyós l’incompliment del compromís legal del Govern d’incrementar les pensions de les vídues amb menys ingressos, que acumulen deutes des de fa 6 anys”.

En aquesta línia, el diputat al Parlament, Òscar Ordeig, ha criticat que “la dreta, aquí i a Madrid, retallen pel mateix patró: fan ús del patriotisme per amagar les retallades i la corrupció”. Ordeig ha apuntat que “aquí ens trobem amb múltiples incompliments del Govern català que desmantellen serveis públics essencials, com el de la Renda Garantida de Ciutadania que podria deixar sense atendre més de 20.000 sol·licitants”.

El diputat socialista ha fet una crida a que “el nostre territori requereix d’una especial atenció i mesures urgents per part de les administracions donat que registrem unes pensions contributives quasi un 11% inferiors a la mitjana catalana, com a conseqüència d’uns salaris també menors”. Ordeig ha recordat que “a més, el col·lectiu de pensionistes de Lleida ha perdut 2.100 euros de poder adquisitiu des de 2010; una pèrdua important per una població que registra un envelliment més accelerat que altres zones del país”.

Paraules clau: