Comarques de Lleida

Ordeig: “Cal un canvi a la Generalitat i un govern que defensi Lleida, Pirineu i l’Aran”

  • Actualitzat:
  • Creat:

La Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran ha celebrat el tradicional esmorzar d’any nou amb les i els periodistes del territori

El Primer Secretari del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha criticat que “tenim un President de la Generalitat que diu que no ho vol ser, que no fa pressupostos, que va dir que venia a proclamar una república però tampoc ho fa i mentrestant no governa”. Per això, ha dit, “és urgent la necessitat de canvi a la Generalitat i un Govern que defensi les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran; el territori més castigat per les retallades des de 2010”.

En el tradicional esmorzar amb les i els periodistes del territori, el també diputat al Parlament ha recordat que “comencem el 2020 amb un pressupost prorrogat des de 2017, el que comença a ser un problema greu perquè vol dir que no pots revertir les retallades, que han estat de fins al 85% a Lleida i el Pirineu, agreujant la situació d’empobriment i envelliment a moltes comarques”. Ordeig ha apuntat que “l’objectiu del PSC per aquest 2020 és ser el primer partit del nostre territori i de Catalunya; ho hem assolit a l’Estat i ara seria el millor que li pot passar a Catalunya per obrir una nova etapa de concessions, diàleg i pacte”. El dirigent socialista ha apuntat que “no pot ser que amb tot el que ha passat en els darrers anys, segueixin governant el del 3% i la seva àrea d’influència”.

A nivell territorial, Òscar Ordeig ha lamentat que “no ens hem trobat, ni a Madrid ni a Barcelona, diputats dels altres partits que defensin el territori, sent el més extens i amb una xarxa viària més extensa és el que pateix la desinversió més flagrant” i ha defensat que “cal crear alternatives amb el transport públic, garantir noves infraestructures com són els túnels de Comiols o el de la Bonaigua i sobretot recuperar les inversions per a la millora i manteniment de les carreteres que tenim”.

En aquest sentit, el portaveu del PSC a la Diputació de Lleida, Fèlix Larrosa, ha avançat que “la propera proposta que presentarem a la corporació és l’elaboració d’un Pla Director de carreteres i comunicacions per tal que s’analitzi l’estat de totes les vies, independentment de la seva titularitat i se’n planifiquin les inversions necessàries, per tal d’evitar el que ha passat aquests dies a la C-13”.

El també Cap de l’Oposició a la Paeria i Primer Secretari de l’Agrupació de Lleida, Fèlix Larrosa ha fet balanç del primer mig any del nou govern d’Esquerra, JuntsxLleida i el Comú de Lleida.  Larrosa ha apuntat que en aquests gairebé set mesos de govern, la Paeria no té pressupostos aprovats definitivament, no té els comptes generals aprovats i tampoc té definit el Pla d’Acció Municipal. “Si no tenim model de ciutat, ni pressupostos aprovats ni comptes generals aprovats, la situació de la Paeria és d’extrema dificultat”, ha afirmat. Larrosa ha qualificat de govern “d’aparador” el de la Paeria i ha destacat que es comença a notar un cert “descontentament” de la societat civil lleidatana. El Cap de l’Oposició ha recordat que des del grup municipal socialista “seguirem oferint la  nostra mà estesa” i ha afegit que seguiran fent propostes com les que s’han produït fins ara i que han estat rebutjades per part del govern. En aquest sentit, Larrosa s’ha referit al Pacte per l’Urbanisme, a la presentació d’unes ordenances fiscals alternatives i també a les esmenes presentades als pressupostos 2020. “Tenim el mateix nombre de regidors que el grup que encapçala l’Ajuntament de Lleida i per tant creiem que seria cabdal en termes democràtics que el govern sigui capaç d’arribar a acords amb nosaltres”, recordant que així ho va fer en relació a la proposta de la nova Síndica de Lleida, Adoración Padial.

Larrosa ha suspès la tasca de govern en termes de transparència sobretot perquè “no responen les preguntes que els adrecem”, i també pels terminis amb què es convoquen les diferents comissions, un fet que “dificulta” la tasca de l’oposició. També els ha suspès en termes d’urbanisme, i ha recordat que van presentar un contenciós per la suspensió de l’aixecament de llicències que avança i pel qual “hem demanat mesures cautelars per la suspensió de l’acord”.

El Cap de l’Oposició ha afirmat sentir-se “decepcionat” amb l’actual govern de la Paeria perquè no pren decisions “que vagin en favor de la millora de la ciutat”. Larrosa ha avançat que “proposarem un Ple Extraordinari per l’Horta en les properes setmanes” i ha afegit també que “tenim oberta una bústia per rebre tots els suggeriments dels i les ciutadanes” enfront del “descontent” que s’està generant a la ciutat.

Per la seva banda, la diputada del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Congrés, Montse Mínguez, ha explicat que “ara, amb el nou Govern de l’Estat, s’obre una nova etapa en la que caldrà dialogar, per tant afrontem el 2020 amb molts reptes i ganes per desencallar la situació”. En aquest sentit, ha lamentat que “alguns partits polítics catalans s’hagin sumat al bloc de la dreta i del bloqueig”.

Mínguez ha apuntat que “el primer objectiu serà elaborar i aprovar uns pressupostos necessaris per tot el país però especialment el nostre territori, doncs ja s’ha avançat que un dels objectius serà abordar el repte demogràfic”.

Finalment, el President de la Federació, Antoni Siurana, ha celebrat que “iniciem un any amb molta il·lusió, sobretot perquè el PSC ha sortit de la tempesta; molts havien atacat l’essència del PSC, però ha quedat clar que la situació a Catalunya no se solucionarà si no torna a governar el PSC”. Siurana ha apuntat que “parlen de la Catalunya buida mentre la Conselleria d’Agricultura dissol la Fundació de Món Rural, que es va crear precisament per lluitar contra els riscos de la Catalunya buida”. Per tot plegat, ha dit, “quan hi hagi noves eleccions, la coherència i la defensa del catalanisme real del PSC ens fa ser la força del futur per Catalunya”.