Actualitat

Una major integració, la PAC o els reptes del “Green Deal”: Claus del Cooperativisme

21 gener 2021

Una major integració, la PAC o els reptes del “Green Deal”: Claus del Cooperativisme
El President de la Confederació de Cooperatives Agroalimentàries de la Unió Europea, Ramón Armengol, ha participat aquest dimecres en l’acte “Cooperativisme agrari europeu: Reptes i oportunitats”

El President de la Confederació de Cooperatives Agroalimentàries de la Unió Europea (COGECA), Ramón Armengol, ha defensat que “cal una major integració cooperativa per afrontar els reptes que tenim. A Espanya hi ha fins a 3.190 cooperatives, una realitat molt diferent a la dels països nòrdics, on Finlàndia per exemple és el paradigma del cooperativisme en tots els àmbits, funcionant fins i tot com una gran cooperativa”. En canvi, ha dit, “com més al sud anem, més atomització ens trobem”.

Armengol ha participat en l’acte “Cooperativisme agrari europeu: Reptes i oportunitats”, organitzat per la Secretaria de Món Rural i Agroalimentari del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran. Ha detallat que “COGECA representem fins a 22.000 cooperatives europees, que mouen una volum de facturació de 600.000 milions d’euros i dóna feina a 7 milions de persones”. L’objectiu, ha dit, és que “els pagesos i les cooperatives es guanyin la vida, són les principals responsables de donar de menjar als 500 milions de persones a Europa”. Pel que fa al pes de les diferents produccions, Armengol ha detallat que “el sector amb més integració cooperativa és el de la llet, que representa el 60% de tota la llet que es processa i consumeix; seguit del vi –amb un 45%- i l’oli – amb un 40%”.

Ramón Armengol ha destacat alguns dels principals reptes que afronta avui el sector agroalimentari i el cooperativisme, que se centren en “garantir aliments de manera segura, guanyar-nos la vida i ser sostenibles mediambientalment i socialment”. Això, ha dit, “impregna totes les polítiques europees, principalment la PAC, sense la qual seria molt difícil que a Europa es mengés tant segur i barat. Amb la pandèmia del Covid, per exemple, s’ha posat de manifest que som la zona del món amb més seguretat alimentària”.

El President de COGECA ha fet també referència al “Green Deal”, “el gran pacte verd europeu que demana uns deures al món pagès i cooperatiu i el compromís amb el medi ambient, partint del concepte que som més part de la solució que del problema”. Armengol també ha destacat que “cal ser més eficients en la producció d’aliments, reduir-ne les pèrdues i entendre millor als consumidors. Cal innovar i impulsar nous models de negoci, canviar les fonts d’energia, augmentar l’eficiència i evitar els abusos per part de la distribució” i ha afegit que “les cooperatives han de garantir els beneficis dels seus socis i el relleu generacional”. Finalment, ha dit, “hi ha una figura clau a reivindicar, que són les organitzacions de productors, sobretot per al sector de la fruita. Ha demostrat ser un model d’èxit que es podria traslladar a altres sectors”.

Per la seva banda, el Secretari de Món Rural i Agroalimentari del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, José Luís Noguera, ha reivindicat que “tal i com defensa el premi Nobel d’economia, Joseph Stiglitz, les cooperatives i l’economia social són un tercer pilar clau davant nous reptes que el sector privat capitalista no pot resoldre”. Així, ha defensat “el cooperativisme com a moviment socioeconòmic basat en un principi d’igualtat i equitat” i ha afegit que “les cooperatives, 293 a Catalunya, són empreses centrades en les persones i donen resposta a les necessitats econòmiques, socials i culturals del país. Produeixen el 35% de la producció final agrària de Catalunya, amb una xifra de negoci de 1.600 milions d’euros”.

Finalment, el diputat i cap de llista del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Òscar Ordeig, ha posat en valor “la importància de donar a conèixer la gran feina que fan les cooperatives i la necessitat de guanyar influència per tal que les polítiques europees ajudin al sector”. “Defensem que Catalunya i, concretament, les terres de Lleida hem de situar-nos al capdavant del sector agroalimentari a nivell europeu”, ha apuntat.

Ordeig ha afirmat que “el sector agroalimentari afronta molts problemes i moltes de les solucions vindran de les cooperatives, a les que cal ajudar amb millor finançament i ajudes que vinguin també d’Europa per disposar d’eines d’innovació i col·laboració que les faci viables”.