Comarques de Lleida

El Parlament aprova incentius als metges rurals i la Delegació de salut al Pirineu

  • Actualizado:
  • Creado:

El Parlament ha aprovat avui la moció del PSC, amb la incorporació d’esmenes, sobre la cobertura del servei públic de salut en l’àmbit rural

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Òscar Ordeig, ha afirmat avui que “aturar la despoblació, empobriment i envelliment del món rural passa per garantir serveis de salut de proximitat i qualitat”.

Per això, el diputat socialista ha valorat positivament l’aprovació de la moció del PSC sobre la cobertura del servei públic de salut en l’àmbit rural que inclou “incentius als metges rurals i la Delegació de Salut al Pirineu”. Ordeig ha explicat que “s’han incorporat algunes esmenes d’altres grups parlamentaris, que han de garantir el que és el nostre objectiu final: aturar la fuga de professionals sanitaris del món rural degradant un servei que ha de ser garantit per a les persones que volen viure a les comarques rurals i de muntanya”.

Així, la moció, que ha estat defensada en el Ple del Parlament per la diputada del PSC Assumpta Escarp, especifica que “el Govern ha d’endegar les tasques de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, incorporar la planificació sanitària a la planificació global del Govern de la Generalitat en aquest àmbit o establir un calendari d’actuació i recursos, amb una primera dotació al pressupost del 2020”.

Així mateix, es destaca la necessitat de “flexibilitzar les retribucions, establint un complement retributiu específic per als llocs de difícil cobertura, l’accés a Plans de Formació continuada o implementar mecanismes com la telemedicina”.

I és que, com Escarp ha recordat, “a l’àrea bàsica de Lleida és on més metges marxen” i ha especificat que “segons una enquesta de l’Organització Mèdica Col·legial, Lleida és capdavantera amb un 11,5% dels seus col·legiats a la província que marxen a treballar fora, majoritàriament a l’Aragó, on els metges de primària cobren uns 1.000 euros més al mes”.

Òscar Ordeig ha reiterat que “l’aprovació d’aquesta moció és un primer pas per aturar el despoblament que patim a les zones rurals, però estarem molt pendents del seu compliment així com de la necessitat d’implementar-lo amb mesures de caire social i econòmic per al món rural”.

Ficheros adjuntos: