Comarques de Lleida

Larrosa: “Un país no pot avançar si no és amb principi d’igualtat i equitat territorial”

  • Actualizado:
  • Creado:

El Grup del PSC a la Diputació de Lleida defensarà al ple de dijous una moció per al Desenvolupament Sostenible de l’Alt Pirineu

El diputat al Parlament, Òscar Ordeig, ha criticat que el Pla Director de Revisió de Sòls no Sostenibles de l’Alt Pirineu

El portaveu del PSC a la Diputació de Lleida, Fèlix Larrosa, ha criticat avui que “el Pla Director Urbanístic de Revisió de Sòls no Sostenibles de l’Alt Pirineu genera una reducció per dur a terme no només activitats de caràcter constructiu i residencial, sinó que també limita actuacions de caràcter econòmic, en algun cas contradient el Pla Director de les Estacions de Muntanya o el mateix Pla Territorial previst pel Pirineu”. Per això, ha explicat que “presentarem una moció en el ple del proper dijous i obrim avui una agenda política que ens portarà a obrir el diàleg amb tots els agents del territori”.

Larrosa ha apuntat que el “Pla Director estableix un nou marc territorial que abasta tot l’àmbit de la zona pirinenca – 5.143 quilòmetres, 6 comarques, 68 municipis – que veuran revisades les seves potencialitats de creixement” i ha afegit que “hi ha un error fonamental que és que les avaluacions de necessitats fonamentals per habitatges són les úniques que es tenen en compte, no s’analitzen les necessitats futures de sòls en activitats econòmiques, incloses les necessitats hoteleres i assimilades, i aquí es contradiu amb Pla Director d’Estacions de Muntanya”.

El portaveu socialista ha recordat que “tenim una realitat, i és que estem perdent població i amb el conseqüent envelliment de les nostres comarques i per tant hem de jugar amb totes les eines per impedir que segueixi aprofundint aquest Pla Director”. Per això, la moció demana que “el Govern aturi els treballs d’aprovació del Pla Director Urbanístic, d’acord amb les directrius del Pla Territorial d’Alt Pirineui Aran, que són encara vigents”. A més, ha dit, “cal que el conseller de Política Territorial generi un fòrum de debat al territori al voltant d’aquest pla i s’arribi a fórmules de consens amb els municipis al respecte”.

Per la seva banda, el diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Òscar Ordeig, ha sentenciat que “amb aquest Pla Director la Generalitat ja ha demostrat que no té projecte de país ni projecte pel Pirineu, no han consultat al territori, ni als alcaldes i segurament tampoc ni als seus”. En aquesta línia, Ordeig ha criticat que “el pla contradiu qualsevol recepta de desenvolupament per les comarques de muntanya i és un exemple més del desconeixement de la realitat del país, de les comarques de Lleida i de la Franja”.

Ordeig ha lamentat que “el Govern aturi i abandoni el desenvolupament del Pirineu, no es pot gestionar d’esquenes al territori” i ha sentenciat que “al Pirineu no tenim un problema d’especulació urbanística, al Pirineu tenim un problema greu de despoblació”.

El PSC demana la compareixença de la Consellera d’Agricultura per la dissolució de la Fundació Món Rural

A més, Òscar Ordeig ha avançat que “acabem d’assabentar-nos que el Govern ha decidit dissoldre la Fundació Món Rural. Un nou càstig a les polítiques de desenvolupament rural i una falta de reconeixement a la feina feta per aquesta entitat impulsada pel Departament d’Agricultura al 2006”. Ordeig ha recordat que “aquesta fundació feia d’observatori del món rural, a través de l’Atlas de la Ruralitat”.

En aquest sentit, Òscar Ordeig ha posat de relleu que “el congrés del PSC que hem viscut aquest cap de setmana ha situat la despoblació i l’envelliment de les comarques rurals i de muntanya com una prioritat, aprovant per unanimitat la proposta de lluita contra la Despoblació i el Pacte Nacional pel Desenvolupament Rural”.

*Adjuntem la moció registrada.

Ficheros adjuntos: