Comarques de Lleida

Aprovada la demanda del PSC d’augmentar els recursos per revertir els greuges del confinament

  • Actualizado:
  • Creado:

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat bona part de la moció del PSC, tot i que el vot contrari d’Esquerra i l’abstenció del PdCat a la reprovació a la Consellera de Salut

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat la demanda del PSC pel que fa a la “necessitat d’augmentar els ajuts i recursos que reverteixen els greuges provocats pel confinament de Lleida i el Segrià el passat mes de juliol”. Així es desprèn de la votació de la moció socialista que reclama la reprovació de la Consellera de Salut i reclama un augment de recursos econòmics a les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran. De fet, ha estat precisament la votació del primer punt, en que es demanava reprovar la Consellera de Salut per la descoordinació i manca d’informació i improvisació en el confinament del Segrià, en el que Esquerra ha votat en contra i PdCat s’ha abstingut.

El portaveu del PSC a la corporació provincial ha destacat que “en cap cas és tractava de fer un atac personal a una Consellera per ser d’un partit polític o un altre, sinó de reprovar la gestió del Departament de Salut  que en aquesta crisi no va ser l’adequada”. Larrosa ha recordat que “la crisi que hem patit han tingut efectes demolidors per Lleida i municipis del Segrià, ha estat una crisi destructora que ha afectat sectors que representen entre el 12 i el 14% del PIB de la nostra economia” i ha afegit que “ha faltat transparència, claredat i simplicitat per projectar les decisions. Hem patit decisions contradictòries i algunes, inclús, sense empara legal”. Per tot plegat, ha dit, “tots estem d’acord en que el primer era preservar la salut, però les decisions haurien d’haver estat emparades per la llei i consensuats amb el territori”.

*Adjuntem la moció definitiva.

Pla de Cooperació Municipal

El portaveu socialista ha alertat que el repartiment previst pel Pla de Cooperació Municipal per al finançament d’inversions dels ajuntaments i les Entitats Municipals Descentralitzades del territori de Lleida són insuficients. En aquest sentit, Larrosa ha explicat que els consistoris “sabran què els tocarà” i que, per tant,  “s’hauran d’adequar els projectes als imports”.

“La ciutadania ens exigeix que siguem eficaços i que posem a disposició del que es necessita a cada municipi”, ha afirmat el diputat socialista, que també ha advertit del greuge que patiran els ajuntaments per impulsar polítiques per revertir el despoblament. “Què farà l’Ajuntament de Sudanell amb 8.255 euros per lluitar contra el despoblament?”, s’ha preguntat el diputat socialista, que reclama la necessitat “d’adoptar grans polítiques de transformació del territori”. Larrosa ha subratllat el desajust en les quantitats que percebran els consistoris, com és el cas també de l’Ajuntament de Lleida, ja que “no estan ajustats a la consideració que es mereix la capital”.

Al mateix temps, Fèlix Larrosa ha lamentat que l’equip de govern decidís no recolzar el pla per cedir els romanents de l’ens a l’Estat, que hauria suposat per a la Diputació de Lleida l’entrada a les arques públiques de 28 milions d’euros. D’aquesta manera, Larrosa ha recordat que si el decret del govern espanyol s’hagués aprovat, l’Ajuntament d’Espot hauria rebut, per exemple, 294.000 euros de més, mentre que els de Sudanell i de Pinós n’haurien ingressat 119.000 i 251.000 respectivament. “Cal ser capaços d’aplaudir decisions que es prenen a Madrid que eren diners que ens arribaven de més i que multipliquen els recursos per fer polítiques al voltant del despoblament”, ha dit el Larrosa.

Pla per al finançament d’inversions en matèria de Salut

El diputat del PSC i alcalde de Torre-serona, Agustí Jiménez, ha posat en valor l’aprovació del Pla per a finançament d’inversions en matèria de salut per les anualitat 2020, 2021 i 2022. Jiménez ha destacat que “des del grup socialista hem treballat molt per consensuar un pla que ha de permetre inversions equitatives però alhora prioritzant els pobles petits i en risc de despoblament”.

Ficheros adjuntos: