Comarques de Lleida

El Catalanisme que ens uneix

  • Actualizado:
  • Creado:

"El debat nacional cal articular-lo des de la centralitat política, una vegada hem constatat la nul•la efectivitat i els riscos a tots els nivells que provoquen les postures radicals tant a la dreta com a l’esquerra de l’arc polític"

Catalunya necessita urgentment solucions que toquin de peus a terra i que desencallin un bloqueig polític sense precedents que amenaça de parar el país en uns temps encara crítics per a les persones, les famílies i les empreses. Els socialistes volem posar en primera plana un concepte de país que, de nou, uneixi Catalunya amb un objectiu comú, un projecte del qual tothom se senti partícip i amb un clima de diàleg, de consens i de comprensió mútua, defugint dels idearis i de les accions de ruptura que ens han portat a la situació actual de paràlisi institucional, amb tot el perjudici que la incertesa afegeix en un context social i econòmic complicat.

El debat nacional cal articular-lo des de la centralitat política, una vegada hem constatat la nul·la efectivitat i els riscos a tots els nivells que provoquen les postures radicals tant a la dreta com a l’esquerra de l’arc polític.

Catalanisme amb majúscules. Aquesta és la resposta que necessita el país i és l’opció que el Partit dels Socialistes de Catalunya ens hem entestat a defensar aquests anys, un període on hem assistit a l’atiament de l’independentisme amb provocacions i radicalismes, tant des de Catalunya com des del Govern d’Espanya. Però aquest “Procés”, com l’anomenen els seus impulsors, està abocat al fracàs, tant per la discrepància permanent dels seus integrants, com la manca d’una majoria social explícita i sostinguda.

Ara, a Catalunya, el PSC és l’únic partit que representa el catalanisme, com assenyalava Meritxell Batet recentment a Lleida, “un catalanisme constructiu, serè, aplicat amb sentit comú i que el que vol és transformar Espanya des de Catalunya". Valentí Almirall, el pare del catalanisme polític, ja propugnava a finals del segle XIX un catalanisme progressista motor del desenvolupament de Catalunya i de la regeneració d’Espanya. 

Cal ressituar el Catalanisme en una primera línia política de la qual no hauria d’haver marxat mai. El Partit dels Socialistes de Catalunya vol donar al Catalanisme una nova mirada més àmplia, que inclogui tothom i que sàpiga donar resposta a tota la complexitat actual de la societat catalana i de la seva relació amb la resta d’Espanya, sense ruptures ni traumes però sense cap renúncia als drets legítims del nostre país. “Catalunya vol ésser Catalunya dintre d’una federació de pobles ibèrics. Catalunya, però, ni pot ni vol renunciar a les seves llibertats”, va dir Manuel Carrasco i Formiguera, líder d’Unió Democràtica i representant també del catalanisme polític.

Els Socialistes proposem un Catalanisme avançat com a base d’una nova Cultura Política a Catalunya per inaugurar un cicle que deixi enrere aquests temps foscos i de desunió que estan portant el país a la pèrdua d’oportunitats, de prestigi i a la inestabilitat. Defensem un Catalanisme que respongui amb fermesa davant de les necessitats dels més febles i que posi en primera línia tots aquells valors que han de contribuir a la recuperació social i econòmica del país, començant per la Cultura, la Llengua, així com les legítimes aspiracions de major autogovern. Volem Autogovern, Respecte, Finançament just i contribuir al progrés d’Espanya i d’Europa.  

Demà ens presentarem tal qual som, amb les nostres qualitats bones i dolentes, amb els nostres costums, amb les nostres lleis, amb els nostres ideals; demà viurem a casa nostra i amb la nostra moda, i Catalunya, germana, no madrastra de les altres regions espanyoles, estarà unida amb totes elles pels llaços de sang i del carinyo (...)”, deia Valentí Almirall.

El Catalanisme és respecte, convivència, unió cívica, comprensió i la capacitat d’assolir les majors cotes d’autogovern en un marc estatal de cooperació.

Catalunya vol ser com Reventós volia que fos. No només un subjecte fort, sinó també un país entès i respectat, que va imposant la seva veritat, cordialment o amb aspresa, però raonablement en tot cas”, això explicava Pasqual Maragall de Joan Reventós, en analitzar la seva trajectòria política.

 

Àngel Ros i Domingo

President del PSC i alcalde de Lleida