Comarques de Lleida

"Els consultoris rurals no es toquen"

  • Actualizado:
  • Creado:

Article d'Agustí Jiménez, Alcalde Torre-serona i diputat provincial

El dia 12 de març, una bona part dels consultoris mèdics de la zona del segrià nord, vam rebre ordres de tancament "precipitat" i de forma "improvisada", per l'inici del qual més endavant va esdevenir en pandèmia de la Covid-19, vam haver de tancar apressadament, deixant els nostres usuaris, una mica descol·locats i confusos.
Els consistoris vam rebre la informació que els nostres usuaris es reorganitzarien mitjançant consultoris de poblacions més grans, properes als nostres petits municipis, com Torrefarrera, Alpicat o Albesa.
Hem de fer l'aclariment que tot això ha comportat que els municipis petits amb una població molt elevada de gent gran, sense recursos, hagin de desplaçar-se als municipis veïns, prèvia conversa telefònica o videotrucada, una eina tecnològica a la qual la nostra gent gran no pot arribar, ni arribarà mai.
Entenem que com a forma provisional donada la pandèmia, cap usuari va reiterar cap queixa, ni cap moviment en contra, ja que ens hem hagut d'adaptar i tal com demanava la situació actual.
Els petits municipis en vam haver de reinventar, ficar les brigades Municipals a disposició dels veïns per portar-los al metge, subvencionar taxis per falta de recursos, i anar a les farmàcies a buscar medicaments. Tot això els Ajuntaments ho hem assumit i sense cap queixa, és el que tocava fer, i no vam dubtar ni un moment en ficar recursos públics en aquests fets.
Hem de pensar que aquesta gent gran moltes vegades no té recursos familiars per tal que algú els porti al poble del costat, ja que molts d'ells viuen sols, o els seus condescendents ja tornen a treballar i no tenen disponibilitat.
Ara d'aquí a poc temps ja estarem en el que s'anomena la "nova normalitat" i, com la seva paraula diu, volem que els nostres usuaris, tornin als seus consultoris de referència, o sigui al del seu municipi, i amb el seu metge de capçalera assignat.
No podem entendre que encara el dia d'avui els nostres dispensaris estiguin tancats i depenent d'altres que segurament ja tenen la seva càrrega de feina habitual i per això necessitem, i com més aviat millor, tornar a obrir els nostres dispensaris.
Últimament està en boca i full de ruta de totes les administracions la lluita contra el temut despoblament i el que no ens podem permetre els municipis petits o micropobles és perdre serveis i menys d'aquesta tipologia. És més, estem lluitant per tindre més serveis, ja que ens hi va la supervivència com a municipi.
Per tot això volem ficar en coneixement de l'administració que gestiona els temes de Salut pública que no ens poden tindre en oblit i que, si us plau, ens retornin a la normalitat, obrint i atenent els seus usuaris al seu municipi.