Comarques de Lleida

Òscar Ordeig, denuncia la situació insostenible de bombers voluntaris

  • Actualizado:
  • Creado:

El Diputat Socialista Òscar Ordeig denuncia la situació insostenible de bombers voluntaris i reclama mesures urgents per reobrir parcs.

El diputat del Grup  Parlamentari Socialista – Units per avançar, Òscar Ordeig ha denunciat la situació de precarietat i de tancament de parcs en que es troba el cos de bombers voluntaris a Catalunya, que ha empitjorat per la pèssima gestió del Govern dels darrers anys, i ha reclamat al Govern que doni resposta per "redefinir el model actual, davant la situació d'inseguretat jurídica en la que es troben actualment".

Ordeig ha lamentat "la manca de voluntat" del Govern davant el model de bombers voluntaris, que “s’ha anat degradant per deixadesa”. En aquest sentit, ha denunciat l'existència de parcs de bombers que no es poden obrir per manca d’efectius i de materials, així com la situació d'indefensió en que es troben els voluntaris: "sense cobertura sanitària ni condicions de seguretat mínimes". També la gran preocupació de les institucions i ciutadans del territori pel fer de no comptar amb Parcs de Bombers operatius per actuar. 

Per posar sobre paper aquesta realitat, Ordeig ha entrat a registre una bateria de preguntes al Govern on reclama saber si els 76 parcs de bombers que hi ha a Catalunya “poden respondre el 100% de les activacions i sortides sol·licitades les 24 h del dia els 365 dies de l'any”, què pensa fer el Govern davant  la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg que canvia l’estatus dels bombers voluntaris adscrits a una administració pública i els reconeix l’estatus de treballadors a tots els efectes, i quants dels 76 parcs de bombers poden garantir 1 equip de guàrdia de 6 bombers tal com diu el Reglament de Bombers.

“La situació precària en la que ens trobem no permet atendre les emergències de la millor manera" ha alertat Ordeig, que es pregunta com es donarà el servei adequat a les zones més llunyanes, com s'arribarà a atendre les emergències en el temps requerit i quines mesures aportarà el Govern per solucionar el problema. En aquesta línia, "tornem a denunciar que les Comarques de Lleida i el Pirineu són les més perjudicades per la crisi dels bombers voluntaris, ja que és el territori més extens i amb més bombers voluntaris".