Comarques de Lleida

Vídeos RSS

El problema de la crisi de preus agroalimentaris és ignorar-lo i abandonar el sector

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha afirmat que “el principal problema de la crisi de preus dels productes agroalimentaris és que la Conselleria ignori el problema però a més abandoni el sector”. Ordeig ha interpel·lat així a la titular del Departament d’Agricultura amb un seguit de qüestions en el Ple del Parlament celebrat avui. Ordeig ha demanat a la Consellera “quin és el capteniment del Govern sobre la crisi de preus que pateixen els productors d’aliments del nostres país?” i ha afegit que “de moment, el que ens ha demostrat és que la única línia de treball que es manté és la de la inacció; els costos de producció no paren d’augmentar mentre el preu de venta no para de caure i el consumidor cada cop paga més”. El diputat socialista ha exposat que “és cert que el sector agroalimentari representa el 3,6% del PIB català i creixen les exportacions i facturacions, però darrera les grans xifres s’amaga una realitat intolerable i insuportable pels nostres agricultors i ramaders que ha abocat a que la meitat dels agricultors professionals hagin plegat en els darrers anys i que la renta agrària hagi caigut un 40% des de 2001”. A aquesta realitat, ha dit, “cal sumar-hi que el pressupost del Departament no para de caure i ja ha consolidat una retallada del 40% que deixa el sector cada cop amb menys eines per assolir la competitivitat que es mereix”. Per això, Òscar Ordeig ha reclamat a la Consellera d’Agricultura que “es prenguin mesures urgents per evitar l’abús de poder i morositat de la gran distribució, es controlin i sancionin la venta sota preu de cost, es millori la transparència de preus a través d’indicadors clars, es faci complir la Llei de Cadena Alimentària i es controlin les relacions comercials per garantir la lliure competència i així evitar abusos que condemnin la baula més feble”. Finalment, Ordeig ha instat la Consellera que “si fa poc visitava per primer cop territoris rurals i de muntanya com és l’Aran, faci aquest exercici apropant-se també al petit i mitjà productor per conèixer la realitat del sector i adonar-se que si amb el menjar no s’hi juga, amb l’economia i el desenvolupament del territori tampoc; faci-ho aviat o a llarg termini només hi trobarà explotacions i zones abandonades”.